Poszt covid 0Magyarországon a járvány kezdete óta a beazonosított koronavírus fertőzöttek közül 789 705 a gyógyultak száma (októberi 13.-i adat). Becslések szerint mintegy 30 % körül érintettek a poszt-COVID szindrómában. A panaszok sokfélék lehetnek, az elhúzódó fáradtságtól, a végtag-zsibbadástól kezdődően a pszichés zavarokig széles a skála.
POSZT-COVID szindróma maradványtüneteinek alternatív kezelésére ajánlhatóak az alábbi OTC - nem vényköteles - készítmények:

 

 

BioCo B-vitamin komplex tabletta   BioCo B vitamin komplex tabletta 90x728681 2017 tn
JutaVit D3 vitamin 4000NE Oliva FORTE kapszula 100x560947 2021 tn   JutaVit D3-vitamin 4000 NE Oliva Forte kapszula
Centrum Silver A-tól Z-ig MPF filmtabletta lutainnel   Centrum Silver A tol Z ig MPF filmtabletta Luteinnel 30x820765 2018 tn
Bio Melatonin 3 mg filmtabletta 30x535704 2018 tn   Bio-Melatonin 3 mg filmtabletta
JutaVit Koenzim Q10 100 mg lágyzselatin kapszula   Jutavit Koenzim Q10 60mg kapszula 60x6x129609 2020 tn
Bilobil forte 80 mg kemeny kapszula 60x614530 2020 tn   Bilobil forte 80 mg kemény kapszula

A POSZT-COVID szindrómáról
A legtöbb koronavírusos betegségben szenvedő ember néhány héten belül teljesen meggyógyul, de néhányan – akár még az enyhe betegségben szenvedők is – továbbra is tüneteket tapasztalhatnak a kezdeti gyógyulás után. Ők néha “hosszú távú hordozóként” jellemzik magukat.

Életkortól függetlenül fiatal vagy egyébként egészséges emberek a fertőzés után még hetekig-hónapokig is rosszul érezhetik magukat. A gyakori tünetek a következők: fáradtság, légszomj vagy nehézlégzés, szapora szívverés, mellkasi fájdalom, köhögés, alvászavar, rémálom, fülzúgás, szédülés, különböző emésztőszervi panaszok.

A COVID-fertőzés után jelentkező összetett tünetegyüttes - légszomj, erős fáradékonyság, heves szívverés érzése, alvászavar, szédülékenység, tartós ízlés- és szaglászavar vagy -vesztés – ezek a legjellemzőbb tünetek, amelyek a vírusfertőzés után 4-6 héttel is jelentkezhetnek, életkortól és nemtől függetlenül egyénenként különböző módon. Azoknál is előfordulhatnak ilyen az eltérések, akik könnyen vagy esetleg tünetmentesen vészelték át a koronavírus fertőzést. A tünetek kezdete után négy héten túl elhúzódó, késői maradványtüneteket, károsodásokat POSZT-COVID szindrómaként definiáljuk.

A betegségen átesettek jelentős része tünetmentes, vagy enyhe tüneteik vannak és nem is kerülnek kórházba. Kisebb arányban, de mégis jelentős számban szenvednek tartós egészségkárosodást, visszamaradó és különböző mértékű és különböző szervi, kiemelten légzőszervi károsodást. A gyógyult, kórházakból kikerült, otthoni körülmények között lábadozó betegek száma eléri a több tízezer főt, akiknek már nincs akut tünetük és nem fertőzőek (nem vírushordozók).

Közülük jelentős számban vannak azok, akiknek visszamaradó károsodásai, légzőszervi problémája marad. A COVID-19 megbetegedések három fázisra oszthatók:
- az akut COVID-19 megbetegedésre,
- a tünetek kialakulását követően 2 héttel induló poszt-akut többszervi gyulladásos szövődményre, illetve
- a tünetek kezdete után négy héten túl elhúzódó, késői maradványtünetekre, károsodásokra. Utóbbit nevezhető POSZT-COVID szindrómának.

2021-ben az utógondozás alapdokumentumaként - az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, valamint az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet szakértőinek közreműködésével -elkészült a COVID-19 vírusfertőzésen átesett, és visszamaradó károsodásokat szenvedő – POSZT-COVID SZINDRÓMÁS betegek gondozási protokollja.

A kezelésről…

A betegség lefolyása, kimenetele, ellátási szintje, valamint a kísért és társult betegségeinek függvényében a COVID-19 fertőzésen átesett betegek három alcsoportját különböztetjük meg.
1. Enyhe, vagy közepes tüneteket mutató betegek, akik nem kerültek kórházba, a háziorvos felügyelte őket és a betegség lezajlását követően jelentkeznek a szakrendelésen.
2. Közepes, vagy súlyos klinikai tüneteket mutató betegek, akiket kórházba utaltak és a kórházból történő elbocsátást követően jelentkeznek a szakrendelésen.
3. Súlyos klinikai tüneteket mutató betegek, akik betegségük fellángolása miatt lélegeztetőgépre kerültek, majd hosszabb kórházi kezelést, sikeres gyógykezelést követően elbocsájtják őket és jelentkeznek a szakrendelésre.
A kórházból történő elbocsájtást követően a kórházi szakorvos javaslatára a háziorvos vagy a beteg tüdőgyógyász szakorvosa felügyeli az utógondozás egyes elemeit, a kontroll vizsgálatokat és a rehabilitációs szakemberrel konzultálva rendeli el az ambuláns rehabilitációs programot, követi annak megvalósítását. Indokolt esetben telemedicinális eszközökkel követi a program otthoni részének a megvalósulását. A program lezárultát követően számítógépes rendszerben rögzítik a betegek állapotát.

Szakorvosi ajánlással, vagy háziorvosi beutalóval igénybe vehető szakrendelések (a teljesség igénye nélkül)

- Semmelweis Orvostudományi Egyetem - Pulmonológiai Klinika
- Debreceni Egyetem - Poszt-COVID Szakrendelések
- Pécsi Tudományegyetem - Klinikai Központ I.sz. Belgyógyászati Klinika / Post-Covid Szakambulancia (Rehabilitációs Központ 017-es rendelő)

Offenbeckné dr. Sólyi Ilona - felelős szerkesztő

FoNo VIII. betegtájékoztatók

FoNo2

Elérhetőségeink

Kapcsolat - kattints!

facebook oldalunk